2016-12-22 Johannes Enarson

Tips hur man kan fira Hannuka

Chanukah, Ljushögtiden, är en underbar fest som handlar om överlåtelse, tro och hopp. Det är en högtid som pekar på Messias, som är världens ljus.

Chanukah firas till minnet av den seger, som genom Guds mirakler vanns genom en liten skara judar över det hedniska grekisk-syriska riket som styrde över Israel för över två tusen år sedan.. Psalm 119:105 säger: ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” Den onde syriske härskaren Antiokus Epifanes försökte utplåna tron på Guds Ord. Han misslyckades och det är detta som vi firar ännu idag. 

Chanukah betyder ”invigning” och det var under Chanukah som Templet renades och återinvigdes till Gud år 165 f.v.t efter tre års hedniskt vanhelgande.

Chanukah är en familjefest med mycket sång, glädje, festliga måltider och gemenskap varje kväll, men även rik andlig uppbyggelse från Guds Ord. Familjer samlas vid mörkrets inbrott för att tända ljus, överlåta sig till lydnad för Guds ord och äta tillsammans.

I centrum för firandet finns Chanukah-ljusstaken, kallad Chanukiah, som tänds varje kväll efter solnedgången inför den Evige, förutom på sabbatskvällen då ljusen tänds före solnedgången. Välsignelser läses eller sjunges när ljusen tänds. Varje kväll förtsätter firandet med sånger och textläsningar, lekar och spel och ibland delar man ut små gåvor till barnen.

Här nedan ger vi lite tips och praktiska instruktioner för Chanukah-firande som går att använda allteftersom det passar. Det är en tid av gemenskap i familjen men även för att inbjuda grannar och vänner.

Hur man tänder ljusen

Först lite praktiskt om hur man tänder ljusen. Chanukian har plats för nio ljus. Ett sitter högre än de andra och kallas för Tjänaren på hebreiska ”shammash”. Den används till att tända de övriga ljusen. Detta är naturligtvis en bild på Herrens rättfärdige tjänare Messias Yeshua/Jesus, som är världens ljus.

Ett ljus läggs till menoran varje kväll. Den första kvällen, tänds enbart shammashljuset (det som är högre än de andra) plus ett Chanukah-ljus. Den åttonde och sista kvällen tänds alla ljusen. Chanukian placeras i ett fönster där den kan ses av så många som möjligt för att ära Gud för det han gjort.

Lägg till ett nytt ljus varje kväll från höger till vänster (precis som man skriver hebreiska). Ljusen tänds emellertid från vänster till höger (alltså det nyaste ljuset först). Shammusljuset tänds först. Medan man håller i det tända shammusljuset läses följande böner.

Baruch atah Adonai, Eloheinu, melech ha’olam
she’asah nisim la’avoteinu bayamim haheim baziman hazeh.
B´shem Yeshua HaMaschiach (Amen)

Välsignad vare du den Evige, vår Gud, universums konung
Som utfört under för våra förfäder i deras dagar vid denna tid.
I Yeshua Messias namn! Amen!

Den första kvällen lägger man till ytterligare en välsignelse:

Baruch atah Adonai, Eloheinu, melech ha’olam
shehecheyanu v’kiyimanu v’higi’anu laz’man hazeh.
B´shem Yeshua HaMaschiach (Amen)

Välsignad vare du den Evige, vår Gud, universums Konung,
som har hållt oss vid liv, bevarat oss och låtit oss nå fram till denna högtid.
I Yeshua Messias namn! Amen!

Efter välsignelsebönerna, tar man shammus-ljuset och tänder de övriga ljusen från vänster till höger (det nyaste ljuset först).

Ljusen bör brinna minst en halvtimme, helst tills de slocknar av sig själva. Chanukkaljus brinner ungefär en timme. Man ersätter de nerbrända ljusen varje kväll.

Efter det att ljusen tänts sjunger man lovsång, ber och läser bibelställen att meditera över. Vi har gett åtta orsaker till varför alla troende på Yeshua/Jesus bör fira denna fest. Varje kväll kan man fokusera på en speciell orsak eller tema. Vi rekommenderar att man firar lite extra den första och sista kvällen samt den sjätte då det är nymånad.

Första kvällen – Uppenbarelse

Vi har inympats i det äkta olivträdet tillsammans med Guds egendomsfolk. Deras historia är också vår historia. Paulus kallar Israel för ”våra fäder” i 1 Kor 10:1. Nationerna är kallade att glädjas tillsamans med Guds folk Israel. ”Vidare heter det: Gläd er, ni hedningar, tillsammans med hans folk.” (Rom 15:10)

”du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot.” (Rom 11:17)

”Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj.” (Eph 2:19)

  • Läs Chanukahberättelsen tillsammans med hela familjen utifrån 1 Mackabeerboken 1-4 eller låt någon berätta historien. Om du inte har tillgång till Mackabeerboken så går den att läsa på webben. Skriv ”1 Mack 1” i sökfältet, och tryck ”Slå upp”. (Se också Chanukaberättelsen)
  • Fira med potatislatkes eller någon annan typisk Chanukahrätt.
  • Spela dreidelspelet med hela familjen och tala om undret i Templet.

Andra kvällen – Strid

Chanukah handlar om en strid mot avfall och laglöshet som kommer att upprepas igen i den yttersta tiden. Antiokus Epifanes är den främsta förebilden som Yeshua själv ger på den kommande antikrist, se Matt 24:15, Mark 13:14 samt även 2 Tess 2:1-4.

”De har ingen ro eller vila vare sig dag eller natt, dessa som tillber vilddjuret och dess bild och tar emot märket med dess namn. I detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus.” (Upp 14:11-12)

  • Läs Dan 11:31-36 samt Sak 9:11-17 om Sions söners seger över Greklands söner.
  • Tala om skillnaden mellan hellenismen (hedonism, sekulär humanism, materialism, nakenhet och sexuella lustar, avgudadyrkan, laglöshet, osv) och trofasthet mot Guds Ord och hans bud.
  • Tala om nödvändigheten av att slåss mot hellenismen idag. Joh 14:21, 1 Joh 2:3-6, 1 Kor 7:19.

Tredje kvällen – Mirakler

Undren som ägde rum under Chanukah gjorde det möjligt för världens Frälsare att födas. Det behöver vi verkligen fira.

”Men när tiden var fullbordad sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen,” (Gal 4:4)

  • Läs tillsammans Lukas 2:21-52. Profeten Haggai hade förutsagt: ”Den kommande härligheten hos detta hus skall bli större än den förra, säger HERREN Sebaot.” (Hagg 2:9) Detta uppfylldes inte förrän Yeshua bars in i Templet.
  • Läs om Chanukah (Tempelinvigningens högtid i Joh 10:22-39. Läs även Joh 2:13-23.
  • Vi är också kallade att göra under ”Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern.” (Joh 14:12)

Fjärde kvällen – Rening

Vi behöver be om en trogen kvarleva igen idag i Israel.

”Ty så säger HERREN: Jubla i glädje över Jakob, höj fröjderop över honom som är den främste bland folken. Brist ut i lovsång och säg: ’Fräls, HERRE, ditt folk, de som finns kvar av Israel.'” (Jer 31:7)

  • Läs Hes 36:24-38
  • Bed om en ren kvarleva (rest) i Israel, Matt 5:14-16
  • Läs om David och Goliat, om Gideon och filistéerna.
  • Bed om frimodighet och tro

Femte kvällen – Överlåtelse

Vi är ett Herrens tempel och behöver inviga våra liv till honom för att vara redo för Messias ankomst.

”Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel, skall Gud fördärva honom. Ty Guds tempel är heligt, och det templet är ni.” (1 Kor 3:16-17)

  • Läs 2 Tessalonikerbrevet kapitel 2.

    Bibeln befaller oss att fly från två saker:

    1. otukt och sexuell omoral, 1 Kor 6:18-20
    2. avgudadyrkan, 1 Kor 10:14 all tillbedjan av objekt, bilder eller saker som är förknippat med avgudadyrkan. 5 Mos 12:30-31 säger: ”Fråga inte efter deras gudar, så att du säger: ’Hur dyrkade dessa folk sina gudar? Jag vill göra på samma sätt.’ Så skall inte du göra när du tillber HERREN, din Gud, ty allt som är avskyvärt för HERREN och som han hatar, det har de gjort till sina gudars ära.”

  • Samtala om vad det betyder praktiskt att fly från dessa två saker.
  • Samtala om betydelsen av att älska sanningen i Guds Ord och lyda den, se Ef 5:25-27.
  • Bed om att få vara redo för Mesias ankomst.

Sjätte kvällen – Smörjelse

Vi kan fira att Ordet blev kött inuti Mirjam (Maria) vid denna tid på året. Denna kväll är det nymåne, vilken är en skugga som pekar på Messias, se Kol 2:16-17. Det var antagligen denna kväll som Messias avlades i Mirjam moderliv genom att Guds Ande kom över henne. (Läs artikeln När föddes Messias?)

”Ängeln svarade henne: ’Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall också barnet kallas heligt och Guds Son.'” (Luk 1:35)

”Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen.” (Joh 1:9)

  • Läs Joh 1:1-14 och Luk 1:26-56
  • Tacka Gud för Messias, Ordet som blev kött!
  • Messias ska ta gestalt också i oss, Gal 4:19.
  • Bed om Andens fulla smörjelse! Se Luk 1:35 och Sak 4:6!

Sjunde kvällen – Ljushögtiden

Chanukah kallas också för Ljushögtiden på grund av ljusen som tänds varje kväll. Den kallas också för Ljushögtiden eftersom Chanukah representerar ljusets seger – tro och lydnad för Gud och hans Ord och viljan att strida för dessa sanningar – över mörkrets makter som representeras av den hellenistiska laglösa livsstilen.

”Mina älskade, fastän jag är mycket ivrig att skriva till er om vår gemensamma frälsning, finner jag det nödvändigt att skriva till er och uppmana er att fortsätta kampen för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga. Ty hos er har det nästlat sig in vissa personer. Om dem är det redan för länge sedan skrivet att de skulle drabbas av domen. Gudlösa som de är förvanskar de vår Guds nåd till försvar för ett liv i utsvävningar och förnekar vår ende Härskare och Herre, Jesus Kristus.” (Jud v. 3-4)

Yeshua sa: ”Jag är världens ljus.” (Joh 8:12)

  • Tala om hur Yeshua är världens ljus – källan till ljus. Jämför med shammashen, tjänaren som tänder alla de övriga ljusen i ljusstaken.

Yeshua sa också till sina lärjungar: ”Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.” (Matt 5:14-16)

  • Tala om hur vi kan låta vårt ljus lysa.
  • Läs bibelställen om ljus i Skrifterna:
    1 Mos 1:3 Ljus var det första som Gud skapade. Allt som växer behöver ljus för att kunna leva.
    2 Mos 27:20 Andliga sanningar: Menoran var den enda källan till ljus i Templet. Gud är den enda källan till andligt ljus.
    Psalm 78:14 Guds närvaro: Ljuset från eldstoden representerade Guds närvaro hos folket.
    Psalm 89:16 Guds välsignelse: Guds ansiktes ljus (närvaro) är ett uttryck för hans välsignelse, se 4 Mos 6:22-27.
    Psalm 119:105 Guds Ord: Guds Ord ger oss vägledning i livet.
    Jesaja 49:6 Den utlovade Messias: Messias skulle bli ett ljus för hedningarna och ge dem frälsning. Se också Luk 2:32.

Åttonde kvällen – Seger

Fira med glada lovsånger.
Tacksägelse för

  • Att den Evige bevarat det judiska folket och Skrifterna, se Rom 3:1-3
  • Messias ankomst.

Vi behöver be att Gud återupprepar miraklerna från Chanukah igen i Israel.

”Det skall ske på den dagen att jag skall göra Jerusalem till en tung sten för alla folk. Var och en som lyfter den skall göra sig illa på den. Och alla jordens folk skall församla sig mot henne. …På den dagen skall jag låta Juda stamfurstar bli som brinnande fyrfat bland ved och som flammande facklor bland halmkärvar, så att de förtär alla folk runt omkring, både åt höger och åt vänster. Men Jerusalem skall fortfarande trona på sin plats, där det nu ligger.” (Sak 12:3,6)

  • Läs Sakarja kapitel 12
  • Bed om beskydd över det judiska folket och seger över deras fiender i denna tid!

SÅNGER
Det judiska folket älskar att sjunga vid olika högtidstillfällen. Här är några traditionella Chanukahsånger, samt några andra sånger som passar att sjunga under dessa kvällar.

CHANUKAH SÅNGER

1) Maoz tzur

Maoz tzur yeshua-si
Lecha na-eh li-sha-beyach
Tikone bais ti-fee-lasi
Vi-sham todah ni-za-beyach.
Li-ase ta-chin mat-beyach
Mee-tzar ham-na-beyach
Az eg-more vi-sheer meez-mor
Chanukas ha-meez-beyach
Az eg-more vi-sheer meez-mor
Chanukas ha-meez-beyach.

(Översättning)
Min starka frälsnings klippa, att prisa dig är min glädje, Upprätta åter mitt Bönehus, Där ska vi bära fram tacksägelseoffer, När du omintetgör våra fiender, Då ska jag fullborda invigningen med en sång, en hymn.
(För att lyssna på sången gå till Aish.com)

2) Sevivon, sov, sov, sov

Sevivon, sov, sov, sov
Chanukah, hu chag tov
Chanukah, hu chag tov
Sevivon, sov, sov, sov!
Chag simcha hu la-am
Nes gadol haya sham
Nes gadol haya sham
Chag simcha hu la-am

(Översättning)
Dreidel, snurra, snurra snurra. Chanukah är en glad högtid. Den är en fest för vårt land. Ett stort under hände där.
(För att lyssna på sången gå till Aish.com)

3) Chanukah, Oh Chanukah

Chanukah, Oh Chanukah,
come light the Menorah,
Let’s have a party,
we’ll all dance the hora,
Gather round the table,
we’ll all have a treat,
Sevivon to play with,
and latkes to eat.
And while we are playing,
The candles are burning bright,
One for each night, they shed a sweet light,
To remind us of days long ago.
One for each night, they shed a sweet light,
To remind us of days long ago.

(För att lyssna på sången gå till Aish.com)

(Översättning)
Chanukah, Oh Chanukah,
Kom och tänd ljusen,
Vi ska ha fest,
Låt oss alla dansa horra (israelisk folkdans)
Samlas runt bordet,
Vi får alla något gott,
Dreidel att snurra,
Och latkes att äta
Och medan vi leker,
Brinner ljusen klart,
Ett ljus för var kväll,
De ger ett vackert sken,
/: Och påminner oss om
Det som hänt för länge sen :/

BÖNER FÖR ISRAEL SÅNGER

1) Sh’ma Yis’ra’el

/: Sh’ma Yis’ra’el Adonai Eloheinu Adonai echad :/
/: Baruch shem k’vod malchuto l’olam va’ed :/

(Översättning)
Hör Israel, Herren vår Gud är en Gud.
Välsignat vare Hans Namn och hans härliga Rike i evigheternas evigheter.

2) Baruch Haba

Baruch haba be’shem Adonai! Hallelujah!
Baruch haba be’shem Adonai! Hallelujah!
Baruch haba be’shem Adonai! Baruch haba be’shem Adonai! Hallelujah!

Välsignad vare Han som kommer i Herrens Namn! Halleluja!

(Matteus 23:39) Melodi av Barry Kornreich

FAMILJELEKAR

1) Dreidel spel

Chanukah är en fest med lekar och spel med familj och vänner. Ta tid för gemenskap! Det traditionella Chanukah-spelet spelas med en Dreidel (snurra) och ”marker” typ godis, russin, nötter, el dyl.

Ursprunget till Dreidel spelet: När det Syriskt-grekiska riket regerade över Israel bestämde man att judarna bl a inte fick läsa eller studera Torahn. Det blev ett brott som bestraffades med döden eller fängelse. När judarna trotsade detta påbud, och studerade Torahn i hemlighet, så använde de sig av Dreidel-spelet som en täckmantel. När soldaterna kom för att tillfångata dem som studerade Torahn, så satt man istället och spelade Dreidel när de kom.

Bokstäverna på Dreideln står för den hebreiska frasen: Nes Gadol Hayah Sham, vilket betyder, “Ett stort under hände där.” Ordet “där” syftar till Israels land.

Instruktioner:

Dela upp markerna mellan spelarna, ungefär 20 var. Varje spelare lägger en var i en hög i mitten. Denna hög blir potten. Spelarna snurrar Dreideln i tur och ordning och lägger in eller tar ifrån potten i enlighet med den bokstav som kommer upp när Dreideln slutar att spinna.

נ “Nun” – – det händer ingenting, du vinner inget, du förlorar inget.

ג “Gimel” – – Du tar hela potten.

ה “Hay” – – Du tar halva potten (runda av uppåt).

ש “Shin” – – Du måste lägga in en nöt/russin/godis i potten.

När det enbart finns en ”marker” eller ingen ”marker” kvar i mitten, måste alla spelare lägga dit en ny var. När en spelare har alla nötterna/russinen/godiset har han vunnit.

Du kan använda mönstret nedan för att göra din egen Dreidel. Använd styv papp och en liten pinne till att sticka i mitten för att hålla i och snurra. Färglägg med glada färger. Prickar ger vackra mönster när du snurrar.

b23659bb-cd54-4a02-ab78-5eb9264203f3-e1481874038517

 

Chanukah skattjakt för barnen

Skatten kan vara godis, eller små presenter.

Instruktioner: Göm ledtrådarna så som det passar i ditt hem. Läs berättelsen nedan för barnen och ge dem den första ledtråden. (Om barnen inte är gamla nog för att läsa själva, behöver du ha någon som läser ledtrådarna för dem på de olika platserna.)

Berättelsen: För länge sedan, över 2000 år, alldeles innan Yeshua föddes, så hade judafolket det väldigt svårt. Det fanns en elak kung som hade erövrat* Israel. Han trodde inte på Israels Gud och han förbjöd judarna att tillbe den ende sanne Guden. Han tvingade dem att följa hans avgudareligion*. Om judarna inte ville lyda honom, så dödade han dem.

Många av judarna var rädda och lydde den grymme kungen. Men en del av dem vägrade att lyda och sa till honom att de bara tillbad den sanne Guden. De som var ledare för dessa var en familj som hette Maccabeerna. De kämpade mot den elake kungens stora armeer, men Gud räddade dem alltid och gav dem seger.

Till och med när den grymme kungen skickade den starkaste armen för att slå ner judarna, gav Gud seger åt sitt folk. Genom Maccabeerna gav Gud folket frihet från sina fiender, och frihet att tillbe honom igen.

Nu kunde judarna rena* templet som den elake kungen hade vanärat* . När templet var renat, firade man i åtta dagar med lovprisning och offer till Gud.

*Ta tid att förklara dessa ord för barnen.

Ledtrådar:

  1. På den tiden, när en elak kung gjorde många hemska saker mot Guds folk, så var det en mörk, mörk tid för dem. Men – – det fanns ett ljus — Gud var fortfarande med dem. Gå till en plats där det är jätte-mörkt. Tänd ljuset där, så kommer du att hitta nästa ledtråd.
  2. När det judiska folket stred mot fienden, eller när de måste gömma sig i grottor, så måste det ha varit väldigt kallt, för det var vinter. Gå till den plats där det finns sånt som håller dig varm, så hittar du nästa ledtråd.
  3. Innan det judiska folket gick ut i strid, så läste de Skrifterna och bad. Gå till det rum som har en bibelvers på dörren. Öppna dörren och gå in i rummet. Nästa ledtråd hittar du under Bibeln som finns där.
  4. Vilken härlig dag det var för det judiska folket när templet var renat, och de kunde tillbe Gud igen! Gå till den plats där du gör dig ren. Där någonstans kommer du att hitta skatten!


Samla ordet leken 

I den här leken delar du upp barnen och/eller de vuxna i 2 lag. Om ni har en större grupp, dela upp med 4-5 i varje lag.

Instruktioner: Berätta Chanukah berättelsen och ge sedan lagen i uppgift att hitta saker inuti huset (och utomhus om du väljer att göra så) som skapar ordet CHANUKAH genom den första bokstaven av varje sak.

Exempel: C kan vara en Citron”, H kan vara en leksaks “Häst” osv.

Det lag som först har samlat de 8 saker som behövs och lagt dem i rätt ordning, så att man kan läsa CHANUKAH framför dig, har vunnit. (Du kan också ge en begränsad tid och sedan räkna hur många saker de olika lagen har lyckats hitta på den tiden.)

Om de är energiska och vill ha fler ord, använd din fantasi, eller till exempel orden:

OLJA
TEMPEL
MACCABEE


CHANUKAH RECEPT

På grund av undret med oljan i Templet, så har judar i över 2000 år firat åminnelsen av denna händelse med olika rätter stekta eller friterade i olja.

Här följer några av de vanligaste Chanukah recepten.

Potatis Latkes (Potatisplättar i stil med svenska rårakor)

6 potatisar
1 liten lök
1 tesked salt
1 ägg
1/8 tesked peppar
3 matsked mjöl, eller brödsmulor
1/2 tesked bakpulver
Olja till att steka i

Tvätta, skala och råriv potatisarna. Låt dem rinna av, men inte bli för torra. Rör ner den rivna löken, salt och ägget. Blanda väl. Rör ner resten av ingredienserna och blanda väl. Arbeta in smeten i den rivna potatisen. Hetta upp tillräckligt med olja till drygt medelhög värme. Oljan ska täcka botten på stekpannan. Lägg smeten i stekpannan, ungefär en rågad matsked är lagom till en potatisplätt. Platta ut den lite. Stek till fin färg på båda sidor. Sänk värmen allt eftersom stekpannan blir varmare, så att potatisen blir genomstekt innan den får för mörk färg. Skölj ur pannan och ta ny olja om den gamla börjar bli bränd.

Låt rinna av på hushållspapper. Serveras traditionellt med äpplemos eller gräddfil.
Rårakorna kan mycket väl gräddas i förväg och värmas upp på plåt med bakplåtspapper strax före servering, cirka 5 minuter i 250 grader.

Variation: Lägg till ett grovrivet äpple och ¼ tsk kanel i smeten. Servera med sylt.

 

Sufganiyot (Israeliska flottyringar med sylt)

16 stycken

1 paket torrjäst

4 matskedar varmt vatten

¾ dl socker

1 1/2 tesked salt

75 gram vegetabiliskt margarin

2 ägg

80 ml varm mj ölk

1 tesked vaniljsocker

En nypa muskot

1,1 kg mj öl (ungefär)

1,2 dl olja

Sylt (hallon eller jordgubb)

Lös upp jästen i varmt vatten och sätt åtsidan i tio minuter. Under tiden, blanda socker, salt och fett i en stor bunke och rör ihop till en smidig smet. Rör ner ett ägg i taget och blanda väl. Rör försiktigt ner mjölken. Blanda vaniljsockret med lite av mjölet och rör ner smeten. Lägg sedan till mjöl allteftersom , tills det blir en lagom konsistens på degen.

Borsta degen med lite olja, täck över bunken och låt jäsa på varm plats till dubbel storlek. Lägg degen på lätt mjölat bakbord, knåda lätt och forma sedan en hård rulle som är ungefär 2,5 cm i diameter. Skär rullen i 16 lika delar och lägg dem på en lätt mjölad plåt eller bricka för att jäsa till dubbel storlek. Fritera 4-6 åt gången i olja, tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

När flottyrringarna är helt kalla, stick in spetsen på en sprits i mitten på varje flottyrring och tryck in en klick med sylt. Avluta med att sifta rejält med florsocker på ovansidan av flottyrringarna.

 

Ost Latkes

6-8 personer.

5 dl Keso
6 ägg
60 gram socker
En nypa salt
1/2 tesked kanel
1/2 tesked vaniljsocker
Rivet skal av ½ citron
1 1/4 dl vetemjöl
Olja till all fritera i

Blanda ingredienserna ovan i den ordning de står uppskrivna. Lägg med matskedar i het olja och fritera till guldbrun. Låt rinna av på hushållspapper och servera med gräddfil.

SMAKLIG MÅLTID!

 

 

 

,

Johannes Enarson

Johannes Enarson är gift med Sofia. Tillsammans jobbar de i heltidstjänst för Guds rike. Johannes kommer från en kristen karismatisk bakgrund – uppväxt i Sverige, USA och Israel – och har rest i många olika kristna samt judiska sammanhang. Han är inte jude, men följer judarnas Konung. Han älskar bibelstudier, att spela musik, tillbedjan och grafisk formgivning. Han är författare till bl.a. en messiansk bönebok och medförfattare till en grundkurs om den kristna trons judiska rötter.

Comments (69)

  1. Pingback: essay writer cheap
  2. Pingback: do my essay cheap
  3. Pingback: pompharmacy viagra
  4. Pingback: cialis substitute
  5. Pingback: sildenafil 1.5
  6. Pingback: cialis walgreens
  7. Pingback: top rx pharmacy
  8. Pingback: rybelsus 0.3
  9. Pingback: duloxetine covid
  10. Pingback: celexa vs cymbalta

Comments are closed.