HERREN talade till Mose. Han sade: Säg till Israels barn: HERRENS högtider skall ni utlysa som heliga sammankomster, de är mina högtider. Under sex dagar skall arbete utföras, men den sjunde dagen är vilosabbat, en dag för helig sammankomst. Inget arbete skall ni då utföra. Det är HERRENS sabbat, var ni än bor.3 Mos 23:1-3

Den Evige älskar fester och högtider. Guds rike liknas vid en stor festmåltid. Vid en sabbatsmåltid hos en farisé sa en av de närvarande till Jeshua (Jesus): “Salig är den som får bli bordsgäst i Guds rike.” (Luk 14:15) Denna festmåltid i Guds rike som kommer att hållas i Jerusalem beskrivs i t ex Jesaja 25:6, “HERREN Sebaot skall på detta berg göra en festmåltid för alla folk, en festmåltid med utsökta rätter och gamla viner, ja, med bästa vin, väl klarat.” Vilken sabbatsmåltid det ska bli! Yeshua sa: “Jag säger er: Många skall komma från öster och väster och ligga till bords med Abraham och Isak och Jakob i himmelriket.” (Matt 8:11) Då får vi som inympats från nationerna i Israel vara med.

Sabbaten är den första av Herrens högtider som beskrivs i 3 Mos 23:1-3. Tre hebreiska ord används om högtiderna: Det först är “moed” som betyder “bestämd tid, avtalat möte eller kalender.” Se Apg 17:31 och Gal 4:2,4 Antimessias, den laglöse, kommer att försöka förändra Herrens högtider. “Denne skall tala mot den Högste och ansätta den Högstes heliga. Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar.” (Dan 7:25) Högtiderna är den Eviges fastställda tider och stunder som aldrig får ändras.

Det andra ordet som används om högtiderna är “miqra” som betyder “sammankomst och repetition” Det tredje ordet är “chag” som betyder “fest, firande, röra sej i cirkel, dansa.” Sammanfattningsvis är Herrens högtider

  • avskiljda sammankomster
  • på bestämda tider enligt den Eviges kalender
  • då vi kommer ihåg och
  • då vi firar hans frälsning genom Messias, både vad han har gjort och kommer att göra.
  • De är repititioner inför den stora festen i Guds rike.
  • De är inte judiska högtider i första hand utan vår Fars högtider, dvs de är till för alla som tror på honom och tillhör honom.

Sabbaten redan från skapelsen

Sabbaten instiftades redan i samband med skapelsen.

Så fullbordades himlen och jorden med hela sin härskara. På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk. Han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han hade gjort. Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, ty på den dagen vilade han från allt sitt verk som han hade skapat och gjort.1 Mos 2:1-3

Sabbaten är ett av de tio budorden som handlar om hur vi ska förhålla oss till den Evige. Yeshua bekräftade att detta gäller alla människor: “Sabbaten blev gjord för människan.” (Mark 2:27) Judarna talar om sabbaten som en vacker drottning. Precis som Gud såg att det inte var gott för mannen att vara ensam och gav honom en hustru så är sabbaten Guds speciella gåva till mänskligheten.

Yeshua förklarade att Människosonen är Herre också över sabbaten. (v. 28) Det är hans dag på ett speciellt sätt, se också Jes 58:13-14 där Sabbaten kallas för “min heliga dag”. Yeshua tyckte speciellt om att bota de sjuka på sabbaten. Det är en dag av upprättelse, helande och smörjelse. Psalm 92 är en psalm för sabbatsdagen. Vers 10 – 11 säger: “Ty se, dina fiender, HERRE, se, dina fiender förgås, alla ogärningsmän skingras. Men mitt horn gör du högt som vildoxens, jag övergjuts med frisk olja.” Det är en dag då vi får ny kraft och färsk smörjelse. Sabbaten är en skugga av det goda som kommer och som vi har i honom, se Kol 2:16-17. Apostlagärningarna 3:19 – 20 beskriver den kommande sabbaten i Guds rike som “tider av vederkvickelse”.

Sabbaten påminner oss varje vecka om den frid som vi redan nu äger genom Messias, se Rom 5:1, Kol 1:20 och Heb 4:1-10, och den påminner oss också om det kommande himmelriket på jorden, som vi kan fira i tro redan nu. Det finns mycket starka löften förknippade med att fira sabbaten, se t ex Jes 58:13-14 samt Jes 56:4-8. Jesus höll sabbaten som vi ser i Lukas 4:16: “På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften.” Vi bör vara som vår Mästare. Sabbaten har aldrig förändrats eller tagits bort.

Sabbaten börjar med en festmåltid med levande ljus på fredag kväll vid solnedgången då man avsätter det kommande dygnet för gemenskap med den Evige och Messias. Det är ett avtalat möte som han har bestämt för sitt folk varje vecka. Judarna brukar säga att sabbaten är “templet i tiden.” Gud vill ha en tiondel av vår inkomst, men han vill ha en sjundedel av vår tid. Paulus skrev i Kol 2:16 att vi inte ska låta någon döma oss i fråga om “högtid eller nymånad eller sabbat.” Det betyder att det finns en frihet i sabbatsfirandet utan att vi behöver vara bundna av mänskliga regler. Inom de ramar som Skriften ger finns det stor frihet för varje familj att utveckla sina egna traditioner.

Bibeln säger: “Tänk på sabbatsdagen så att du helgar (avskiljer) den.” (2 Mos 20:8) Här nedan ger vi ett programförslag hur ni kan fira en sabbatsmåltid i er familj för att inleda sabbaten. Förbered det hela i mycket bön. Diskutera programmet tillsammans som makar. Känn er fria att utveckla era egna traditioner. Nedanstående är sådant som normalt brukar ingå. Gör det hela framför allt till en glädjefest som familj inför Herren där ni gläds över den frälsning som vi har i Messias. Ni kommer att upptäcka att framför allt barnen kommer att älska denna festmåltid varje vecka som familj och se fram emot den.

Förbered för sabbaten

Den sjätte veckodagen (fredagen) kallas i Bibeln för tillredelsedagen eller förberedelsedagen (se Joh 19:31) för på den dagen behöver hemmet förberedas till fest genom städning, matlagning etc. Man lagar gott om mat för båda dagarna. Låt det bli en riktig festmåltid med desert. Sabbaten börjar på fredagkvällen vid solnedgången. I länder lång ifrån ekvatorn kan det bli lite problematiskt som t ex under vinterhalvåret i Norden då solen kan gå den vid tvåtiden eller ännu tidigare och på sommaren då solen går den vid elvatiden på kvällen. Gör en sund bedömning någonstans runt 18-tiden och sätt åt sidan de kommande 25 timmarna för den Evige. Eller – följ Jerusalem-tid, den kan du finna på Internet.

Detta behövs på Sabbatsbordet:

  • Kidushbägare eller ett vinglas
  • Vin eller druvjuice
  • 2 ljusstakar
  • 2 stearinljus
  • Tändstickor
  • 1 eller 2 bröd (baka gärna Challah-bröd)
  • Salt

Eventuellt: En skål med vatten och en tyg-serviett/liten handduk till handtvagning.

Duscha och sätt på finkläderna före måltiden. Stäng ner datorer och mobiltelefoner och låt sabbatsfriden sänka sig i ditt hem. Duka med en vit duk på middagsbordet och använd bästa porslinet. Sätt fram festljusen och köp hem blommor till frun för bordet. Judarna har ingen speciell Mors dag. Varje sabbat är Mors dag! Sabbaten innebär såväl en förnyelse av äktenskapsförbundet mellan man och hustru varje vecka liksom förbundet mellan människan och den Högste.

Under den följande dagen välsignar man åter bägaren med vin/druvjos före den första måltiden (frukosten) för att påminna om att man fortfarande firar sabbat. Man äter frukost efter det att man först har tagit tid till en morgonbön på morgonen. Studera under dagen Skrifterna tillsammans med vänner speciellt veckans Torahavsnitt. Bjud gärna ofrälsta till någon av måltiderna och samtala om Guds rike. Läs Luk 14:1-24, Jesaja 56:6-8 och Jesaja 58:13-14!

Avsluta sabbaten vid solnedgången på lördag kväll med att tända ett stearinljus och sedan lyfta “frälsningens bägare” och läsa Jes 12:2-3, Psalm 3:9; 46:12; 84:13; 20:10 samt Psalm 116:1-2 och 13. Bägaren ska helst vara helt full för att påminna om den fulla frälsningen vi har i Messias blod inför veckan som kommer.

Tacka den Evige för sabbaten och börja den nya veckan i seger i Yeshua Messias Namn och genom hans blod! Judarna brukar också lukta på ett litet krus med väldoftande örter för att minnas sabbatens ljuvlighet och sedan släcka stearinljuset i ett fat med druvjos eller vin som man hällt upp från bägaren. Sedan önskar man varandra en god vecka.

Om det är svårt med hebreiskan i programmet nedan så kan du/ni hoppa över den delen.

Shabbat shalom!

Shabbatfirande

Modern: (tänder sabbatsljusen) och säger:

”Baruch Ata Adonai Eloheynu Melech Ha-olam, Asher Kidshanu Be mitzvotav,
Ve Tzivanu Lishmor ve Lishkor et ha Shabbat.”

”Välsignad vare Du den Evige, vår Elohim, Universums Konung som har avskiljt oss med sina bud och befallt oss att komma ihåg och hålla sabbatsdagen så att vi avskiljer den, i Yeshua Messias Namn.”

Fadern:

 

Så fullbordades himlen och jorden med hela sin härskara. På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk. Han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han hade gjort. Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, ty på den dagen vilade han från allt sitt verk som han hade skapat och gjort.1 Mos 2:1-3
Håll sabbatsdagen så att du helgar den, så som HERREN, din Gud, har befallt dig. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna, din oxe eller åsna eller något av dina dragdjur, inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar, för att din tjänare och din tjänarinna skall få vila liksom du. Kom ihåg att du var en slav i Egyptens land, och att HERREN, din Gud, har fört dig ut därifrån med stark hand och uträckt arm. Därför har HERREN, din Gud, befallt dig att hålla sabbatsdagen.5 Mos 5:12-15

Sång: Shalom Aleychem

”Shalom aleychem, malachey ha-sharet,
malachey Elyon.
Mi Melech Mal’chey Ha-m’lachim,
Ba-Kadosh, Baruch Hu.

Boachim le-shalom malachey ha-shalom,
Malachey Elyon.
Mi Melech Mal’chey Ha-m’lachim,
Ba-Kadosh, Baruch Hu.

Bar’chuni le-shalom malachey ha shalom,
Malachei Elyon.
Mi Melech Mal’chey Ha-m’lachim,
Ba-Kadosh, Baruch Hu.”

(Vi ber Den Evige välsigna våra hem med frid genom sina budbärare änglarna
Konungarnas Konung, den Helige, välsignad är Han)

Fadern läser Ordspråksboken 31:10-31 och välsignar sin hustru. Fadern fortsätter med att välsigna var och en av sina söner, lägger händerna på dem och ber för dem och säger: “Må du bli lik Efraim och Manasse!”

Fadern, Modern eller båda lägger händerna på döttrarna, välsignar dem och säger: “Må du bli lik Sarah och Rekecka, lik Leah och Rakel!”

Vi välsignar och ber för gäster och vänner.

Vi läser Psalm 95 och 96.

Bägaren

Fadern lyfter vinbägaren och säger:

”Baruch Ata Adonai Eloheynu Melech Ha-olam, Boreh Pri Hagafen.”

“Välsignad vare Du den Evige, vår Elohim, Universums Konung, som skapat vinrankans frukt! Välsignelsens bägare över vilken vi uttalar välsignelsen är inte den en delaktighet i Messias blod.” Tack för att vi har frid med Dig genom Jesu/Yeshuas, din Sons utgjutna blod! Vi tar emot den nu. Amen!

Handtvagning

Innan man bryter brödet, som påminner om Messias kropp, gjuter vi vatten över händerna till minne av prästtjänsten i templet, se också Psalm 24:3-6. “Vem får gå upp på HERRENS berg? Vem får träda in i hans helgedom? Den som har oskyldiga händer och rent hjärta.”

Var och en lyfter efter handtvagningen händerna och ber tyst: “Välsignad vare Du den Evige vår Gud Universum Konung som befallt oss att upplyfta avskiljda händer och prisa Dig!”

Efter handtvagningen är alla tysta till dess att man brutit brödet.

Brödsbrytelsen

Fadern tar bort duken över sabbatsbrödet, lyfter upp brödet och säger:

”Baruch Ata Adonai Eloheynu Melech Ha-olam, ha Motzi Lechem Min Ha’aretz.”

“Välsignad vare Du den Evige, vår Elohim, Universums Konung, som låter bröd framgå ur jorden!” Tack för mannat i öknen! Tack för det Levande Brödet som kommit ned från himmelen för att ge världen liv – Messias kropp som utgivits för oss för att ge oss evigt liv och hälsa!

Fadern strör salt över brödet (till minne av förbundssaltet), bryter det, ger det till var och en och säger “Shabbat shalom!” (+ namnet)

Vi sjunger en lovsång, prisar den Evige och lägger av alla våra bördor på honom som sa: “Kom till mig alla ni som arbetar och är betungade så ska jag ge er ro – shalom!”

Sång: Shabbat Shalom

Sång: Ose Shalom

Ose Shalom bim’romav
Hu, yaseh shalom aleinu
Ve al kol Yisrael
Ve imru, imru Amen!

Ya’aseh Shalom, Ya’aseh Shalom,
Shalom aleinu
Ve al kol Yisrael

Han som råder i himmelen med frid
Han låter friden komma till oss
Ja, till hela Israel
Låt oss säga: Amen!

/:Han ska ge oss frid:/
Friden kommer till oss
Till hela Israel.

Måltiden kan börja – en försmak till festen i Guds rike! Samtala om veckan som varit. Dela med av nya upptäckter från Guds Ord och vad Han har gjort i era liv.

Shabbat shalom!